Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

13.5.2017. 16:39
Hamburg
 

Hamburg unveils memorial to Jews and Roma murdered during the Holocaust


The German city of Hamburg has unveiled a memorial to Jewish and Roma residents who were killed during the Nazi Holocaust.
The site of the memorial is a former train station, from where 8,071 people were deported on 20 trains to ghettos and concentration camps. The deportations took place from 1940 to 1945. Few survived. 

Njemački grad Hamburg je podigao spomenik židovskim i romskim građanima koji su ubijeni u toku nacističkog holokausta. Mjesto memorijala je nakadašnja željeznička stanica odakle je 8.071 osoba deportirano u 20 vlakova , u geta i koncentracijske logore. Deportacija je bila u vremenu od 1940. do 1945. godine,  a samo malo njih je preživjelo.

Na ploči se nabraja lista imena od više od 7.700 identificiranih žrtava. Memorijal uključuje i dio originalne  šine  i specijalni put do Dokumentacijskog centra,  koji se predviđa otvorenje u 2020. Gradonačelnik Hamburga Olaf Schulz je,  na ceremoniji,  kazao da je ta lokacija mjesto srama i grijeha, ali će  sada postati i mjesto digniteta i sjećanja.