Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

19.6.2017. 20:12
Split
 
Gospođa Ana Lebl, predsjednica Židovske općine Split poslala nam je slijedeći izvještaj ( iz štampe)  o značajnoj obljetnici i izložbi u Splitu.


Otvorena izložba „Židovi u Splitu“

U prostorijama Židovske općine Split danas je otvaranjem izložbe „Židovi u Splitu“ obilježena 75. obljetnica od fašističke devastacije splitske sinagoge. Podsjetimo, 12. lipnja 1942. godine talijanski fašisti iz postrojbe „Toscana“ pretukli su vjernike u sinagogi, demolirali njezinu unutrašnjost, odnijeli vrijedne predmete, te su potom na Pjaci spalili kulturno i arhivsko blago splitske židovske zajednice. 

Skupu se uvodno bratila Ana Lebl, predsjednica splitske Židovske općine kazavši kako je obilježavanje tog tužnog događaja iz splitske povijesti održano na inicijativu izabranog gradonačelnika Grada Splita Andre Krstulovića Opare.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo da smo se u velikom broju okupili kako bi smo obilježili događaj koji je bio barbarski napad na malu židovsku zajednicu. Iako nas je tada bilo malo, danas još manje, ipak želimo pokazati da židovska zajednica još postoji u Splitu i da možete računati na nas. Židovska zajednica u Splitu nikada u svojoj povijesti nije brojala više od 300 članova , a danas ima oko 100 članova“,

 kazala je, između ostalog, predsjednica Lebl pročitavši pismo svog 95-godišnjeg oca koji je živi svjedok dana kada je na lomači izgorjelo židovsko kulturno blago.

„Gledam lomaču na Pjaci koja se još dimi i mnogo porazbijanih izloga….“, dio je pisma koje je pročitala čelnica splitske Židovske zajednice.


Izabrani gradonačelnik Andro Krstulović Opara u svom je obraćanju istaknuo kako se događaj iz davne 1942. godine zbog budućnosti ne smije zaboraviti.

„Ne smijemo dopustiti da se takvi događaji iz povijesti grada prepuste zaboravu. I dobra i loša povijest dio su našeg grada. Sve je to naš grad i njegova povijest. Ako dopustimo da zaboravimo našu povijest izgubit ćemo identitet, jer taj brutalni napad na splitsku židovsku zajednicu bio je i napad na sve građane Splita“, 

poručio je izabrani gradonačelnik dodavši kako i prisustvo svečanosti glavnog imama splitskog Vahida ef. Hadžića čini zajedništvo kojem, kako je naveo, treba težiti. 
Izložbu „Židovi u Splitu“ otvorila je Povjerenica Vlade za Grad Split Branka Ramljak kazavši kako židovska zajednica zajedno sa ostalim zajednicama čini zalog za sretniju zajedničku budućnost.

Svečanosti u prostorijama Židovske zajednice nazočili su i brojni predstavnici splitskog društvenog, kulturnog i javnog života.

Sinagoga u Splitu je jedna od najstarijih europskih još uvijek aktivnih sinagoga. Nastala je u 16. stoljeću u nekadašnjem Židovskom getu. Današnji izgled unutrašnjosti nastao je oko 1728. godine.