Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

19.10.2020. 17:01
Berlin
 
Novosti News
4.8.2020. 7:26
Berlin


Berlin rally against coronavirus rules features neo-Nazi supporters, anti Semitic displays

BERLIN (JTA) – A rally supported by neo-Nazi groups drew more than 20,000 protesters in Berlin Saturday to demand an end to coronavirus restrictions.

The rally was called a “Day of Freedom,” an apparent reference to a 1935 documentary about the Nazi army by Adolf Hitler’s pet filmmaker, Leni Riefenstahl. Some attendees displayed anti-Semitic slogans, while others compared Germany’s rules meant to stop the spread of the coronavirus to Nazi regulations.

Demonstracije koje su nazvane " Dan za slobodu" podsjećaju na dokumentarni film iz 1935 o nacističkoj vojsci kojeg je radio omiljeni Hitlerom filmski režiser leni Reifenstahl. Neki učesnici su imali parole sa anti-semitskim sloganima, a drugi su uspoređivali mjere za sprečavanje virusa sa njemačkim pravilima. Te su demonstracije potvrdile mnoge od naših strahova rekao je Sigmount Koenigsberg, commissioner za antisemitizam u Židovskoj zajednici u Berlinu. " Holokaust se stalno relativizira i mit o antisemitskoj zavjeri je također stalno na repertroaru".

Bilo je oko 500.000 učesnika i različite neo-nacističke grupe. Berlinska policija je prekinula demonstracije nakon nekoliko sati. Više od 100 osoba je uhapšeno, a oko 45 policajca je ozlijeđeno. Kažnjavaju se oni koji nisu nosili maske i nosili simbole koji nisu dozvoljeni u Njemačkoj.Smatra se da nije bilo otvorenog "anti-semitizma"
[ Back ]