Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

25.4.2011. 10:01
Esther Gitman: When Courage Prevailed
 

Izašla je interesantna knjiga (Paragon House,2011) od Esther Gitman pod naslovom "When courage prevailed- The rescue and survival of Jews in the Independent State of Croatia 1941-1945".

Esther knjigaGitman je rođena u Sarajevu, kamo se vratila 1945. iz Italije gdje se spasila za vrijeme Holokausta. Migrirala je u Izrael, zatim u Kanadu i danas živi u USA. Napravila je doktorsku disertaciju (mentor dr. Ivo Goldstein) na temu spašavanja Židova u NDH i sada je napisala knjigu, po kojoj se snima i film.
                                           Poglavlja u knjizi su:
-The unification of the Serb, Croat and Slovenes 1918-1941
-The Ustaše Rule of teror Against Jews and their Rescue by ordinary -Citizens
- NDH Officials Approve "Exceptions".
- Archibishop Stepinac of Zagreb Confrots Antisemitism and Totalitarism 1941.1945
- The rescuers of the Jews by the Italians, 1941-1943
- Partisan Rescuers confront Anglo-American Diplomacy
- Summary and conclusions
U knjizi se nalazi zahvala (ne spominje ŽOZ ), uvod, indeks, kratice, bibliografija, vodič za hrvatske i bosanske izraze, bilješke (notes), mapa Jugoslavije i susjeda i drugi dodaci koji zauzimaju preko 70 stranica,  od ukupno 270 strana knjige.

Potrebno je naglasiti važnost "Apendixa" koji sadrže dokumentaciju.
-Apediks A,  prilaže  pismo Poglavniku da se oslobodi Stjepan Levi iz logora na otoku Pagu, koje je potpisamo 20 građana.
-Apendix B , sadrži pismo u kojemu Gjuro Jelinek  traži (29.V.1941), arijsko pravo, a peticiju je potpisalo 41 njegovih prijatelja i suradnika
-Apendix C,  sadrži pismo Ustaškom redarstvenom povjerenstvu (20.VI.1941) u kojem zaposlenici tvornice Higia u Zagrebu traže oslobođenje uhapšenog Vilima Bergera, tehničkog stručnjaka

Apendix D sadrži dokumentaciju o Stepincu
- 11. I.1939-  o prikupljanju pomoći za izbjeglice
- pismo Artukoviću od 22.V.1941 za humanije postupanje prema Židovima, a spominje i pismo od 23. travnja gdje se zauzima za Židove koji su prešli na kršćansku vjeru.
- Pismo Dana Barama Yad Vashemu u povodu akcije da se Stepincu dodjeli medalja "Pravednika među narodima"
- svjedočantsvo Ljudevita Steina (objavljeno 1999) da ga je Stepinac oslobodio iz zatvora 1943.
- Pismo Stepinca Ante Paveliću u kojem protestira da svi Židovi moraju nositi "židovski znak".
- Pismo Stepincu od Židovske općine u Zagrebu s molbom da intervenira kod talijanskih vlasti da prime 200 zagrebačke židovske djece.   
Apendix E sadrži liste židovskih liječnika u akciji u Bosni

Mislim da bi knjigu trebali analizirati prvenstveno povjesničari , jer većina teksta sadrži poznate i publicirane podatke o II. Svjetdkom ratu i proganjanju Židova u NDH.
Razumljivo je da je percepcija o progonu Židova u NDH , onih koji su prošli njezine logore, živjeli sakriveni ili se borili u partizanima, drugačija od percepcije  onih koji su rat preživjeli u Italiji.
No bez obzira na to da li se slažemo sa mišljenjem autorice o spašavanju Židova u NDH i ulozi nadbiskupa Stepinca, ova knjiga doprinosi poznavanju stradanja Židova u NDH i na prostorima Jugoslavije i  dobro je prihvaćena u svijetu .