Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

26.7.2011. 15:32
Židovi i Srbi protestiraju zbog oslobađanja Kepira u Mađarskoj
 

prenosimo sa www.eurojew.cong.org ( uz djelomični prijevod)

Jews, Serbs protest freeing of WWII suspect
Tuesday, July 26, 2011 , By Reuters

ŽIDOVI I SRBI PROTESTIRAJU 

Stotine Srba i Židova protestiralo je u nedelju u Novom Sadu, gradu koji je drugi po veličini u Srbiji, i u glavnom gradu Beogradu. Protestirali su protiv oslobađanja Mađara koji je optužen za učešće u masakru tokom drugog Svjetskog rata..    Sud u Mađarskoj  je , prošlog tjedna, oslobodio Kepira ( starog 97 godina), zbog nedostatka dokaza, da je učestvovao  u masakru  više od 1.000 civila (pretežno Srba i Židova) u Novom Sadu u siječnju 1942.  Na odluku se može žaliti.

kepiro

Ta je odluka sramotna, sramota za preživjele, žrtve

i čovječanstvo,rekao je Veljić ( Iz udruženja za sjećanje na Holokaust) .

Kepiro je optužen da je učestvovao u seriji događaja u kojima su ljudi  opkoljeni i poslani  u smrt  od strane "dobrovoljnih odreda" ili su ih potjerali pod led na rijeci Dunavu. Kepiro je također  optužen da je bio član odreda koji su ubijali ljude u njihovim domovima.

’Rounded up people and killed them all’   "Opkoli ljude i sve ih ubij"

Kepiro je živio u Argentini od 1948 do 1996, kada je izručen u Budimpeštu od  strane "lovca na naciste" Simon Wiesenthal Centra, koji je obavijestio mađarske vlasti.

Više od  1,7 milijuna ljudi je umrlo u nekadašnjoj Jugoslaviji u toku II. Svjetskog rata,  najviše u logorima smrti, pretežno Srba, Židova i Roma, ali i drugih nacionalnosti. 

Beograd je također tražio Kepira da mu se sudi za ratne zločine, ali je ta ekstradikcija odložena za vrijeme trajanja suđenja  u Mađarskoj