Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

17.10.2011. 22:41
Auschwitz simbol Holokausta
 

Ponovno jedan izvrsni članak  u JTA od Elen Gruber, kojeg smo odabrali  nakon našeg  obilaska logora u Poljskoj, prilikom Svjetske konferencije osoba koje su preživjele Holokaust,  u Varšavi ovog ljeta.

 

Auschwitz’s future secure, preservationists worry about ‘forgotten’ Nazi camps
                 By Ruth Ellen Gruber · October 12, 2011

                   slobodni prijevod

 

 Budućnost Auschwitza je osigurana, postoji bojazan za  očuvanje "zaboravljenih " nacističkih logora.

Auschwitz ,  najpoznatiji logor u nacističkoj ubilačkoj mašineriji, može uskoro biti  najuspješniji u svojoj zadaći da sačuva  povijest Holokausta za buduće generacije.

 

Fundacija za sačuvanje tog  mjesta u južnoj Poljskoj prikupila  je desetke milijuna dolara od zemalja-donatora, tako da su barake u logoru kao i ostale zgrade dobro sačuvane za buduća desetljeća. Memorijalni muzej u prijašnjem nacističkom logoru smrti privlači više od milijun posjetilaca godišnje.

 

Ipak, postoji bojazan da bi koncentracija sredstava i pažnje na  logor Auschwitz  mogla zasjeniti  napore da se sačuvaju ili čak opstanu drugi memorijali i muzeji  i logori,  koji su manje poznata mjesta Holokausta u Poljskoj.

 

"Zbog toga što se Auschwitz smatra simbolom Holokausta i  cijeli svijet podupire samo taj muzej, svatko u Poljskoj, uključujući i vladu,   izgleda da misli da je to dovoljno" rekao je povjesničar Robert Kuwalek, voditelj državnog muzeja u Majdaneku, nacističkom koncentracijskom logoru i centru ubijanja blizu Lublina u istočnoj Poljskoj.

 

"Problem je dublji,  jer se zaboravja  osnovno znanje o Holokaustu koji se dogodio  i u "zaboravljenim" mjestima  kao što su Belzec, Sobibor, Treblinka, Majdanek i Chelmno".

Belzec, Sobibor i Treblinka  su bila tri centra za ubijanje  u tzv operaciji  Reinhard ,  koja je planirala ubiti dva milijuna poljskih Židova u  1942. i 1943. godini.

U toj operaciji, rekao je Kuwalek  "više je ljudi ubijeno u kraćem vremenu  nego u Auschwitz-Birkenau tokom cijelog vremena postojanja kampa".

Uprkos  njihovog značenja za povijest Holokausta , ta i druga mjesta ,  kao npr. logori za prisilni rad u Stuffhofu i Gross Rosenu,  su zaboravljeni od većine posjetilaca koji žele učiti o Holokaustu ili odati počast njihovim žrtvama......