Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

30.11.2011. 20:01
Yad Vashem news
 

Newsletter No. 24, November 2011

Donosimo i prevodimo najvažnije vijesti


Whats NewBreakthrough in Access to FSU Archives

Yad Vashem je potpisao ugovor sa arhivskim autoritetima u Litvi i Bjelorusiji, a uskoro će potpisati i sa Ukrajinom. Tako će Yad Vashem kopirati brojne dokumente koji se odnose na period Holokausta u tim zemljama. Sličan je ugovor  ranije sklopljen i sa  arhivom SBU ( tajna služba) u Ukrajini.

Kopije će Yad Vashem donijeti u Izrael i učiniti ih dostupnima istraživačima u Izraelu i širom svijeta..Ovaj je projekt omogućen donacijom Genesis Philanthropy Group i European Jewish Fund.....


The Jerusalem of Lithuania - New Online Exhibition

Prije Holokausta Židovska zajednica u Vilni bila je duhovni centar Istočno evropskog židovstva, centar prosvetiteljstva i židovskog političkog života, kreativnosti i  židovskog svakodnevnig života.

Ta je zajednica  "prštala" od kulturnog i religioznog života, pokreta i partija, edukacijskih institucija, biblioteka i kazališta. To je bila zajednica rabina i talmudskih učenjaka, intelektualaca, pjesnika, autora, umjetnika, zanatlija i edukatora..

Poznata kao " Jeruzalem u Litvi" , u Vilni je živjelo oko 60.000 Židova,  koji su sačinjavali 30% ukupne populacije. Zajednica u Vilni, koja je cvjetala stotinama godina,  bila je decimirana u toku II. svjetskog rata.

 

Ova izložba,  koja će biti "online" ( preko interneta)  prikazati će tekstove, video svjedočenja, fotografije  i druge dokumente, kako bi  ilustrirala dijelove iz povijesti Vilne. Izložbu je omogućila donacija Nehemane Burgin u spomen na roditelje Zlatu (zehavu) Burgin ( preživjela Holokaust) i pokojnog Yehiela Burgina..


Recent Events Chinese Educators Inspired at Yad Vashem

Ranije, ovog mjeseca, 29 edukatora iz  Kine (Macau, Shangai , Shangdong, Nanjing and Kaifeng, Xian, i Zhengzhou)  bili su na drugom kineskom seminaru za edukatore u Yad Vashemu,  u International School for the Holocaust studies.

Uz MA and Doctoral studente, univerzitetske ustanove i profesore, te  uz učešće "Nanjiing Massacre Memorial Museum" , studirali su Holokaust i kako ga učiti u razredima škola.

Razgledali su Jeruzalem,Tel-Aviv i druga područja Izraela , sudjelovali u Šabatu i sastali se sa preživjelima. Seminar je sponzoriran od Adelson obiteljske humanitarne fondacije.


 Izašle su Yad Vashem Studies 39:2, a na Internetu je dostupan i Yad Vashem's quarterly magazine