Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

1.2.2013. 15:07
Umrla je poznata romska spisateljica-preživjela Auschwitz
 


Roma Holocaust writer, who survived Auschwitz, dies


Ceija Stojka, who survived numerous Nazi concentration camps, and through her writing and artwork told the story of the Roma Holocaust, has died aged 79.
Umrla je,  u 79.godini,  Celja Stojka, koja je preživjela brojne nacističke koncentracijske logore, i kroz svoje pisanje i umjetnički rad  ispričala  priču o Romima u Holokaustu.


Stojka je bila mlada djevojka kada je internirana u brojne koncentracijske logore,  koje je preživjelo  samo pet članova njene šire obitelji od preko 200 članova .

 

Organizacija "European Roma Cultural Foundation", koja ima bazu u Budimpešti, opisala je Stojku kao "izvanrednu Austrijsku romsku ženu i glavnu figuru za povijest, umjetnost i literaturu romske kulture u Europi". Celja Stojka - koju su zvali  "Chaya Stoyka" - bila je iz romskog plemena Lovari, rođena u Austriji 1933. godine. Njezin otac i brat su ubijeni u Aschwitzu, a ona je preživjela kao i  majka i 4 braće. Bilo joj je samo 12 godina,  kada je oslobođena iz Bergen-Belsena, nosila je svoj tetovirani logorski broj na ruci do kraja života.


G odine 1 998. je napisala autobiografiju  "We Live in Seclusio" koja je,  kao i  i film koji je o njoj načinjen,  pobudila   internacionalni interes za Rome, u prošlosti i danas.