Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

7.3.2013. 0:19
preživjeli iz geta
 

Council of Jews in Germany says political leaders mustn't waste time, give wrong impression they're waiting for survivors to die.
Savez Židova u Njemačkoj je kazao da  politički lideri ne smiju gubiti vrijeme,  jer daju krivi dojam kako čekaju da poumiraju  osobe koje su preživjele Holokaust. 


Glavni odbor Židova u Njemačkoj je prozvao Njemačku vladu i parlament da se zauzmu za osobe koje su u II. svjetskom ratu bile u  getima,   a nisu još primile penzije za svoj rad 


Dieter Graumann,  predsjednik  Centralnog odbora Židova u Njemačkoj  je kazao da politički lideri ne smju dozvoliti  " krivi i fatalni dojam"  da se igraju vremenom  čekajući da preživjeli poumiraju. On je kazao da je prosječna starost preživjelih 85 godina  i da se svaki dan smanjuje broj potencijalnih primaoca.  Zato nije vrijeme za "aritmetiku" nego treba ubrzati akciju.


Iako je njemački Socijalni sud dao preživjelima pravo na penziju počevši od 2009 , nakon odobrenja Bundestaga  za  plaćanje penzija za nekadašnje radnike u getu. Ali je samo mali broj dobio penziju iako su kvalificirani za to. Poteškoća je zbog Njemačkog socialnog zakona koji dozvoljava plaćanje samo četiri godine unatrag.


Godinama je oko 22.000 osoba, sada već jako starih, čekalo retroaktivno plaćanje svojih penzija. Plaćanje će  biti i  oblik priznavanja njihovih patnji u toku nacističkog perioda,  što je  Njemačka moralna obaveza- rekao je Graumann.