Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

11.3.2013. 21:02
obilježavanje 75-godišnjice "Kindertransporta"
 

AJR Announces Series of Events to Mark 75th Anniversary of the Kindertransport


The Association of Jewish Refugees is delighted to announce a series of events that we are organizing this year to mark the 75th anniversary of the Kindertransport.


Udruženje židovskih izbjeglica najavljuje seriju događanja koja će organizirati u toku  godine kako bi obilježilo 75-godišnjicu "Kindertransporta". Centralna svečanost će se održati u nedjelju 23. lipnja uz sudjelovanje "Djece", učenika i gostujućih govornika. Doći će i druga i treća generacija potomci  "djece". Organizirati će se nekoliko izložbi od  Wiener Library, koje će se moći vidjeti već od svibnja.


25. lipnja  će Leo Beck institut iz Londona zajedno sa Istraživačkim centrom za njemaćke i austrijske egzile, održati simpozij u Njemačkom povijesnom institutu u Londonu. Naglasak će biti na iskustvu djece nakon njihova  dolaska u Englesku i to će biti velika prilika da se izmjene mišljenja  s istraživačima. Organizatori se nadaju učešću i "djece" iz drugih zemalja...


IZ YAD VASHEMA O KINDERTRANSPORTU

Special Gathering of Kindertransport Children at Yad Vashem


Mr. Henry Foner (one of the Kindertransport children) and Ms. Aliza Tennenbaum (Head of the Kindertransport Association in Israel)


U Yad Vashemu je organizirano ( 27. veljače) specijalno okupljanje djece koja su bila u Kindertransportu, kako bi obilježili 100-godišnjicu rođenja rabina dr. Solomona Schonfelda , koji je spasio tisuće djece i odraslih pomoću Kindertransporta i drugih mjera za spašavanje. Okupljanje je načinjeno na inicijativu rabina Emanuela Fishera,  koji je sam bio "dijete" i njegove žene Berthe koja je radila u djećjem vrtiću dr. Schonfelda. Okupilo se gotovo 300 ljudi uključujući mnoge  učesnike Kindertransporta iz raznih zemalja , neki koje je spasio dr. Schonfeld, ali i njihoiva djeca i unuci. Tu su bili i osnivači ili njihovi potomci drugih organizacija koje su spašavale djecu Židove (Aliyat Hanoar itd).....

 

Napomena

EUAS ( Evropska organizacija preživjelih Holokausta) organizirala je svoju konferenciju (2010)  u Londonu zajedno sa  engleskom organizacijom koja okuplja  sudionike Kindertransporta u Engleskoj, dobila je knjigu njihovih sjećanja i druge publikacije ( moguće je posuditi u biblioteci CENDA).