Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

29.3.2013. 22:50
izložba o logorima za Židove u Kanadi
 

Exhibit recalls Jewish refugees and Nazi prisoners held together in Canadian prisons

By Arno Rosenfeld · March 28, 2013

Izložba podsjeća na židovske izbjeglice i nacističke zatvorenike koji su držani zajedno u kanadskim zatvorima


YOM HASHOAH FEATURE
A scene from internment by Wolfgang Gerson, watercolor on toilet
paper, from Camp N in Sherbrooke, Quebec, circa 1940-1942.


VANCOUVER, Canada (JTA) -- When Austrian and German Jews escaped Nazism by fleeing to Britain during the 1930s, the last thing they expected was to find themselves prisoners in Canada, interred in camps with some of the same Nazis they had tried to escape back home.


Kada su austrijski i njemački Židovi spašavajući se  od nacista pobjegli u Britaniju (tokom tridesetih godina), posljednja stvar koju su očekivali  je bila da će biti zatvorenici u Kanadi , internirani u logore zajedno s  nacistima. No to se dogodilo za oko 7.000 evropskih Židova.


Bojeći se njemačke invazije Britanija je tražila od svojih kolonija da primi neke njemačke zatvorenike i neprijateljske špijune. Ali na tim su brodovima bili i brojni izbjeglice, uključujući religiozne Židove i studente. Britanija je optuživala Kanadu za grešku, ali je trebalo tri godine da se svi izbjeglice oslobode.


"To je bilo vrijeme kada su svi zatvarali vrata  izbjeglicama ,  ali Kanada ih je zatvorila čvršće nego svi ostali" rekla je Paula Draper, povjesničar koji radi na postavljanju izložbe o izbjeglicama  u Vancouver Holocaust education centru. Ovaj  događaj , koji se danas teško može zamisliti ilustrira tadašnju politiku kanadske vlade: antisemitizam i restrikciju imigracije.


Britanija je poslala u Kanadu izvrsnog diplomatu Alexandra Patersona kako bi rješio pitanje izbjeglica. !943. su zadnje izbjeglice bili oslobođeni. Neki su dali veliki dobprinos kanadskom društvu uključujući dvije Nobelove nagrade.


Židovski izbjeglice su držani  u osam kampova širom Kanade, a u najmanje dva zajedno sa nacističkim zatvorenicima.  Zbog toga što izbjeglice nisu bili ratni zarobljenici i  nisu bili zaštićeni Ženevskom konvencijom čak  su tretirani lošije nego Nijemci koji  su  imali i  svećenike i slavili Božić,  dok su se Židovi borili da bi našli menore ili  svijeće.dalje čitajte u originalnom članku
Jewish prisoners organized classes, taught each other English and Torah, published newspapers and made art, pieces of which are on display at the Vancouver center's exhibit. The exhibit also features video testimony from survivors and artifacts from the camps ranging from homemade board games to personal diaries to luggage brought from Britain.