Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

8.4.2013. 9:21
Yom Hašoa na Mirogoju
 

I ove godine je na židovskom groblju na Mirogoju, kod spomenika Mojsiju, održana komemoracija u povodu Dana sjećanja na Holokaust.


 To je međunarodni dan , određen na dan ustanka u Varšavskom getu, a u spomen na 6 milijuna žrtava i na heroje koji su poginuli u otporu fašizmu.

Komemoraciji je prisustvovao veliki broj članova Židovske općine, preživjelih Holokausta, koji su zapalili svijeće, te  građana i predstavnika nacionalnih manjina  ( g.Tolnauer) i  grada ( Zoltan Balaš), predstavnika manjina u Saboru (Kajtazi)predstavnika vjerskih i boračkih organizacija, HAZU, grada Zagreba 

 

Vijence su položili predstavnici Vlade i Sabora  na čelu sa dr. Ivom Josipovićem

Poslanici Njemačke.USA,  Austrije, Italije, Srbije, Rusije, Nizozemske, i drugih zemalja , predstavnici   boračke organizacije. Veleposlanik države Izrael N.E .Yosef Amrani  je održao govor ,

  Govor je održao i predsjednik koordinacije židovskih općina dr. Ognjen Kraus,koji je upozorio i na  sadašnju  netoleranciju ( Romi, hendikepirana djeca u školi)


  Glavni rabin  Luciano Moše Prelević je održao kadiš.

Čitana su imena žrtava u Auschwitzu ( Mia Zuanić),  komemoraciju je komentirala  Vlatka Bjegović, a snimio Siniša Jurica. Komemoraciju je pratila štampa i TV.