Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

23.12.2013. 20:38
Holokaust muzej u Solunu ( Thesaloniki)
 Thessaloniki to build Holocaust museum and research center


December 23, 2013 9:18am


ATHENS, Greece (JTA) — The northern Greek city of Thessaloniki will build a Holocaust research center at the site where some 50,000 of the city’s Jews were deported to Nazi death camps. The agreement to establish the Memorial Center on Holocaust Education Remembrance and Research at the city’s old railway station was signed by the Thessaloniki Jewish community, the city and the Greek Transport Ministry.


Atena, Grčka, (JTA)  Thessaloniki , grad na sjeveru Grčke će izgraditi Istraživački centar Holokausta na mjestu gdje je oko 50.000
Židova deportirano u logore smrti. Sporazum o osnivanju Memorijalnog centra za edukaciju, sjećanje i istraživanje Holokausta,  na mjestu stare željezničke stanice,  je potpisano između Židovske zajednice u Solunu , Grada i ministra transporta u Grčkoj.


"To je ispunjenne  povijesne odgovornosti Soluna" rekao je gradonačelnik Yiannis Boutaris, prilikom potpisivanja.


U ožujku 1943 počeli su nacisti slati Židove u željezničkim konvojima u Auschwitz-Birkenau logor smrti. Do kolovoza je 49.000,  od ukupno 55.000 predratne Židovske populacije deportirano. Manje od 2.000 je preživjelo.


Židovska zajednica u Solunu bila je vitalni centar za Sefardske Židove  tokom 450 godina nakon protjerivanja iz Španjolske. Poznata kao " Cvijeće Balkana" bila je centar ladino kulture u regiji. Boutaris je želio da se sazna o bogatoj židovskoj kulturi grada i o stupnju njegova uništenja. Organinizirao je "marš" kako bi  komemorirao 70 godina od prve deportacije, prvi puta nakon završetka rata.


"U vrijeme kada antisemitizam i ekstemizam  rastu u Europi, taj će projekt pomoći edukaciji društva, ojačati kolektivnu memoriju i pomoći u borbi sa pojavama koje su u prošlosti dovele humanost do njene najcrnje ere",  izjavili su predstavnici Židovske zajednice.