Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

16.12.2016. 9:05
ženska sekcija
 
Ženska sekcija Židovske opčine Zagreb održala je svoj redovni sastanak srijedom uz interesantni program kojeg je organizirala predsjednica dr. Sida Ozmo-Steiner.


Najprije je bio kratki domjenak uz čaj i kolače i zatim je dr. Švob Melita održala predavanje, zapravo izvještaj, uz brojne slike i demonstracije,  sa svojeg sudjelovanja na konferenciji Svjetske organizacije židovskih žena ICJW. 


Unija židovskih žena Hrvatske ( predsjednica dr.Švob Melita) je dugogodišnji član ove organizacije koja je osobito u vrijeme Domovinskog rata pomagala i slala lijekove i pomoć izbjeglicama u Domu Lavoslav Schwarz. 


Ova se konferencija održavala u Madridu i bila je gotovo cijela posvećena španjolskim Židovima i njihovoj "renesansi" uz podršku kralja i vlade te osnivanjem brojnih židovskih institucija i pozivanjem sefardskih Židova da se vrate u "pradomovinu".


 Zatim je  Mr.sc. Narcisa Potežica  izvanredno,   uz odlične slike, prikazala posjetu Udruge holokaust preživjelih ( predsjednica dr. Švob Melita) Budimpešti. 


Ta je posjeta organizirana u suradnji sa Katalyn Pesci, predsjednicom njihove Udruge, koja nam je pomogla pri posjeti "Židovskoj Pešti"- muzeju, sinagogi, židovskoj četvrti i restoranu, spomenicima uz osigurane vodiče i organizaciju boravka.